zonnen-onder-de-18

Zonnen onder de 18? Nog even niet!

Sinds 23 juli 2007 is het door de Nederlandse wet verboden om onder de 18 jaar gebruik te maken van zonne-apparatuur. Maar waarom is dat nu eigenlijk? En wat kun je doen als je nog geen 18 bent maar wel een lekker bruin kleurtje wilt?

Waarom mag je onder de 18 jaar nog niet onder de zonnebank?

Tot je 18e is je huid nog flink in ontwikkeling. Vanaf het moment dat je geboren bent kun je al extra moedervlekken ontwikkelen als je onbeschermd in de zon zit. Overmatig zonnen beschadigd de huidcellen en zorgt dus voor verbranding. Huidcellen vermenigvuldigen zich sneller bij kinderen dan bij volwassenen.  Hierdoor heeft de huid vaak te weinig tijd om de door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware voor het oog onzichtbare ‘littekens’ die kinderen hun leven lang mee dragen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon, juist voor kinderen zo belangrijk!

beach

Hoe zit dat dan met zonneapparatuur voor thuisgebruik of een bezoek aan het strand?

De zon bestaat uit drie typen UV:

UVA : Dringt het diepst door in je huid en activeert pigment, waardoor je bruin wordt.
UVB: Zorgt voor een bruine kleur op de bovenste huidlaag, maar bij overmatig gebruik ook voor snellere verbranding.
UVC: Komt niet door de ozonlaag en bereikt de aarde dus niet.

Bij een professionele zonnestudio beschikt de zonneapparatuur over zowel UVA als UVB. De zonneapparatuur voor thuisgebruik mogen wettelijk bepaald uitsluitend UVA bevatten, maar zijn hierdoor niet minder schadelijk wanneer je nog geen 18 jaar bent! Bij een professionele zonnestudio maak je onder begeleiding gebruik van de zonneapparatuur. Je krijgt voorafgaand aan je eerste zon-sessie een persoonlijk huid en zon-advies. Daarom mag hier wel gebruik worden gemaakt van UVB.

Het strand is een openbare ruimte. De toegang tot het strand of zonnebaden kan je dus niet worden geweigerd. Wel is het ten alle tijde raadzaam om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Ook als je van nature al getint bent! Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen van de zon.

beachvan

Uitzonderingen.

Er zijn uitzonderingen waarbij je wel onder de 18 jaar gebruik mag maken van de zonnebank, wanneer een bevoegde arts dit voorschrijft.

Handhaving.

Branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen is in 1987 opgericht door fabrikanten, leveranciers van zonneapparatuur  en zonnestudio’s. Het doel van de branchevereniging is de bevordering van veilig en verantwoord gebruik van zonnebanken in Nederland. Ook werkt Samenwerking Verantwoord Zonnen  nauw samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, die er op toezien dat de zogeheten “0,3 Norm” wordt gehandhaafd. De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur.

Door middel van  de inzet van “lokjongeren”, die bijvoorbeeld ook bij supermarkten worden ingezet om te controleren of zij geen alcohol of tabak verkopen aan minderjarigen, worden zonnestudio’s door heel Nederland gecontroleerd op het toelaten van jongeren tot de zonnestudio. Wanneer de ondernemer tot twee keer aan toe jongeren toegang verleend tot de zonneapparatuur heeft dit ernstige sancties als gevolg. Hij/zij is daarom verplicht jou om een geldig legitimatiebewijs te vragen voordat hij/zij je de toegang tot de zonnestudio verleent. Wanneer je een zonnestudio bezoekt zal er om een geldig legitimatiebewijs worden gevraagd. Dit geldt ook voor sportscholen en schoonheidsinstituten met zonneapparatuur.

boatgirls

Bruin worden zonder zon(nebank).

Er zijn verschillende manieren om toch een mooi bruin kleurtje te creëren, zonder dat daar een zonnebank aan te pas hoeft te komen. Zo zijn er bij de drogist verschillende merken zelfbruiners, in de vorm van een mousse of spray, verkrijgbaar. Aanraders zijn de zelfbruiners van Fake Bake of de Natural Tanning Spray van Nederlandse cosmeticafabrikant Marc Inbane. Ook kun je wanneer je nog geen 18 jaar bent bij sportscholen, schoonheidsinstituten en zelfs een aantal Sunday’s zonnestudio’s, gebruik maken van professionele spraytan-apparatuur.

Bronnen: Samenwerking Verantwoord Zonnen, KWF Kankerbestrijding.

No Comments

Leave a Reply